1000-en-1 Saskia's

Dit project houdt in dat we naar een mooi Saskiaportret van Rembrandt een afbeelding willen maken die tegelijk bestaat uit portretfoto’s van eigentijdse Saskia’s.
We  hebben de Saskia’s in Nederland  –voorzover we hen konden bereiken- dan ook gevraagd om voor medio september een eigen portretfoto op te sturen naar info@saskia400.nl.

Honderden Saskia’s uit Nederland (maar ook sommige uit België, Duitsland, Zuid Afrika, Burkina Faso en Australië) hebben hieraan meegedaan.
We zijn heel blij met hun medewerking en enthousiasme dat in heel wat mails aan onze projectleider Peter de Haan naar voren kwam.

Die talrijke foto’s zijn getransformeerd naar een grote compositiefoto die een schilderij van Saskia door Rembrandt weergeeft. Die mozaïekcompositie wordt op 13 oktober a.s. tijdens de Saskiaviering in de Grote Kerk onthuld en vervolgens overgedragen aan het Fries Museum. De compositie zal de komende maanden te zien zijn in een ‘etalage’ van het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand en daarbij verwijzen naar de Saskia-exposities die tussen 13 oktober en 3 maart in het HCL aan de Groeneweg 1 te zien zullen zijn. We overwegen daarbij ook een lijst van alle deelnemende Saskia’s te voegen.

We zijn niet alleen alle Saskia’s die meegedaan hebben aan dit unieke project erg erkentelijk voor hun medewerking maar natuurlijk ook het Fries Museum.
Daarmee is niet alleen Saskia Uylenburgh opnieuw vereeuwigd maar ook vele levende Saskia’s….

Van de Nederlandse Saskia’s die de Saskiaviering in de Grote Kerk bijwonen wordt bovendien een aparte ‘staatsiefoto’ gemaakt. Zij krijgen een eigen (prominent) vak in de kerk en de foto later thuisgestuurd.

De naam ‘Saskia’ wordt voornamelijk in Nederland gebruikt en doorstaat nog altijd ‘de tand des tijds’. De naam spreekt dus opeenvolgende generaties aan.  Alleen in Fryslân zijn er volgens informatie al een kleine 800 vrouwen die nu de naam Saskia dragen, laat staan elders in Nederland.
 

Ga terug naar alle activiteiten.