Saskiaviering 13/10


SASKIAVIERING IN DE GROTE KERK OP 13 OKTOBER 2012

Belangrijkste activiteit van de speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân is de zgn. Saskiaviering die op 13 oktober om 14.00 u. plaatsvindt in de Grote Kerk van Leeuwarden. Dit belooft een heel bijzondere en gevarieerde manifestatie te worden.

Onder verantwoordelijkheid van de Stichting Culturele Herdenkingen in Fryslân vindt dan een unieke theaterproductie plaats waarin met drama, muziek en dans het leven Saskia met Rembrandt wordt belicht. De toeschouwers wanen zich terug in de gouden eeuw. Deze voorstelling is nagenoeg volgeboekt.
Voor actuele informatie: zie de homepage!

Bijzonder is dat ca. 100 Saskia’s (onder wie enkele bekende) vanuit het hele land naar Leeuwarden komen om de Saskiaviering mee te maken. Na afloop wordt een groot mozaïekportret van Rembrandts Flora (alias Saskia) onthuld bestaande uit honderden foto’s van eigentijdse Saskia’s uit binnen- en buitenland. Deze 1001 Saskia’s-compositie wordt daarna overgedragen aan het nieuwe Fries Museum.

Aan de theaterproductie die Saskiaviering feitelijk is werken 46 personen mee, onder wie 24 acteurs, 6 danseressen en 11 musici zangers. Freark Smink is de hoofdverteller, Syb van der Ploeg is een van de zangers. (Syb speelde enkele jaren geleden Rembrandt in de musical Rembrandt in Carré.). De danseressen zorgen voro een bijzonder spektakel in de kerk… Het script is geschreven door Janna de Lathouder. Onno Spreij is de regisseur en Saskia Wagevoort is verantwoordelijk voor de productie.

De Grote Kerk biedt een passende ambiance voor deze viering. Saskia Uylenburgh werd hier immers als jongste kind van de voormalige Leeuwarder burgemeester Rombertus Uylenburgh, op 2 augustus 1612 gedoopt. Op deze gewijde grond werden ook andere bekende telgen uit de notabele Uylenburghfamilie gedoopt of begraven. Haar vader liep hier als prominente burger ook mee in de lijkstoet bij de begrafenis van stadhouder Willem Lodewijk. Eén grafsteen in de Grote Kerk verwijst nog naar een familielid van Saskia.

Tijdens deze plechtigheid wordt het leven Saskia met Rembrandt aanschouwelijk belicht. Ook landelijk bekende personen maken hun opwachting.

Het verhaal van Saskia wordt verteld aan de hand van een uitgewerkt scenario waarbij de bekende verteller Freark Smink de toeschouwers door het bijzondere leven van Saskia leidt. Dit verhaal wordt steeds afgewisseld door zowel dramatische als muzikale vertolkingen over Saskia en haar tijd(genoten). Ook het genre dans zal niet ontbreken! Een bijzonder moment zal de apotheose zijn. De wijze waarop Saskia’s doop 400 jaar geleden wordt herdacht is niet eerder vertoond maar dat willen we nog een verrassing laten zijn. We volstaan er mee te melden dat daarbij een nadrukkelijke link tussen toen en nu zal worden gelegd die maakt dat de cirkel van de tijd weer rond is.

Scriptwriter is Janna de Lathouder, regisseur is Onno Spreij en voor de productie is Saskia Wagenvoort verantwoordelijk.

Na afloop wordt het megaportret van Saskia Uylenburgh, bestaande uit een transformatie van honderden portretfoto’s van eigentijdse Saskia’s in Nederland getoond en overgedragen aan het Fries Museum (zie onder 1001 Saskia’s project) 


Het bijwonen van de Saskiaviering in de Grote Kerk kon ALLEEN NA AANMELDING VIA INFO@SASKIA400.NL. Zoals gemeld is de voorstelling VRIJWEL VOLGEBOEKT. Aanmelding via dat mailadres geldt ook voor degenen die graag hoog op de wachtlijst komen te staan. Mensen die verhinderd zijn is gevraagd dat aan ons door te geven. Dan wijzen wij de stoelen alsnog toe aan mensen op de wachtlijst…
.
Bij de ingang van de kerk waar u al in de 17e eeuw zult vertoeven wordt op de lijst van aanmeldingen gecontroleerd. Die personen wordt gevraagd de bevestiging die hen is toegestuurd te tonen. Hebt u meer dan 1 persoon opgegeven: kom dan gezamenlijk. Wees svp op tijd (rond kwart voor twee)….  Het wordt op prijs gesteld als u zich hult in 17e eeuwse kleding of een element uit die mode aan uw outfit toevoegt….

Nadere informatie: Peter de Haan, projectleider Saskia400, tel. 058-2887388 (b.g.g. 06-
11592427), padehaan25@hotmail.com of info@saskia400.nl

Ga terug naar alle activiteiten.