Tentoonstelling HCL

Sporen van Saskia, vrouw van Rembrandt uit Leeuwarden
Tentoonstelling en manifestatie van 13 okt 2012 t/m 3 maart 2013 in het HCL

De tentoonstelling
De tentoonstelling in het HCL toont de sporen van Saskia Uylenburgh, haar man Rembrandt van Rijn en hun families in de Nederlandse archieven. Zo worden onder meer originele documenten uit de collecties van het HCL, Tresoar, het Regionaal Archief Leiden en het Stadarchief Amsterdam getoond.  Saskia’s doopakte en de trouwakte van haar huwelijk met Rembrandt in 1634 in de kerk van Sint Annaparochie zullen te zien zijn. Naast deze bijzondere archiefstukken is er veel aandacht voor de tekeningen en etsen die Rembrandt van zijn vrouw Saskia maakte. Van Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam ontvangt het HCL enkele etsen van Rembrandt in bruikleen waarop Saskia is afgebeeld. Topstuk in de tentoonstelling is een tekening die Rembrandt van Saskia maakte toen zij vermoedelijk al ziek was, voordat zij in 1642 overleed.

Saskia in bed, tekening door Rembrandt  (Groninger Museum, Collectie Hofstede de Groot)

De expositie komt in samenwerking met Saskia-biograaf en Rembrandt-kenner Ben Broos tot stand. De opening vindt plaats op zaterdag 13 oktober om 11.30 uur tijdens de Dag van de Leeuwarder geschiedenis. Dan wordt ook het boek van Ben Broos over Saskia gepresenteerd.  Broos kent naast alle schilderijen, prenten, etsen en gravures als geen ander de historische bronnen over Rembrandt en Saskia en hun families in de Nederlandse archieven en musea. Het boek over het leven van Saskia wordt uitgegeven door W-books in Zwolle zal vanaf 13 oktober bij alle boekhandels en het HCL verkrijgbaar zijn.

Manifestatie
Tijdens de manifestatie en tentoonstelling organiseert het HCL doorlopend activiteiten over Saskia en Rembrandt. Zo staan onder meer een bijeenkomst met lezingen van Rembrandt-kenners, een filmmiddag (ism Film in Friesland), een poppenvoorstelling voor kinderen over Titus, de zoon van Saskia en Rembrandt, ets-demonstraties en living history op het programma. Op 13 oktober wordt ook de Saskia-app gepresenteerd.

 

Saskia APP: smartphone-wandeling en stadswandelingen

Ter gelegenheid van Saskia’s 400-ste geboortejaar ontwikkelt het HCL met Abel Life ‘de Saskia-app’, een smartphone-wandeling door de Leeuwarder binnenstad. Tijdens de wandeling wordt ingezoomd op de stad Leeuwarden aan het begin van de zeventiende eeuw, toen Saskia met haar familie aan de Ossekop in Leeuwarden woonde. Op diverse locaties in de stad krijgen gebruikers ter plekke unieke 17e eeuwse beelden van Leeuwarden te zien. Naast de smartphone wandeling kunnen ook groepswandelingen onder begeleiding van een stadsgids van het HCL worden geboekt.

 

Muurschildering Klaas Lageweg

Saskia Uylenburgh zal na afloop van de manifestatie en tentoonstelling niet vergeten worden. Op een buitenmuur van het buurpand van het HCL (Stadstoezicht) wordt het portret van Saskia vereeuwigd door beeldend kunstenaar Klaas Lageweg. Hij laat zich bij de schildering inspireren door het werk van Rembrandt, maar past vooral zijn eigen stijl toe. De muurschildering wordt onthuld tijdens de Dag van de Leeuwarder geschiedenis op 13 oktober.

 

Smartphone wandeling Voor kinderen van 10-14 jaar ontwikkelt het HCL een smartphone-stadswandeling over Leeuwarden aan het begin van de zeventiende eeuw. Tijdens deze wandeling kijken kinderen door de ogen van Saskia die tot haar twaalfde in Leeuwarden woonde. Scholen kunnen de smartphones huren bij het HCL en de wandeling combineren met een rondleiding door de tentoonstelling.

 

Graffiti workshop
Voor de hoogste groepen van het middelbaar onderwijs en MBO staat een graffiti project op stapel dat het HCL in samenwerking met het Graffitiplatform Leeuwarden organiseert. Het project bestaat uit een rondleiding door de expositie en een graffiti-workshop door een van de Leeuwarder muurkunstenaars van het Graffiti platform. Deze workshop vindt op school plaats of bij het HCL.

 

Workshops etsen maken
In samenwerking met het Grafisch Atelier organiseert het HCL voor kinderen van 10-14 jaar workshops etsen maken. Kinderen treden daarbij in de voetsporen van Rembrandt en leren hoe de kunstenaar bij het maken van etsen te werk ging. Ook deze workshop kan gecombineerd worden met een rondleiding door de expositie in het HCL.


Doopinschrijving van Saskia in de Grote of Jacobijnerkerk van Leeuwarden op 2 augustus 1612 (Collectie HCL)

NIEUWE HCL-ACTIVITEITEN

Naast de expositie, de presentatie van het boek van biograaf Ben Broos en van de Saskia app op 13/10 organiseert het HCL nog de volgende nieuwe activiteiten:
11 oktober, 20 uur: lezing Meindert Schroor over Leeuwarden in Saskia’s tijd
12 oktober, 16.30: opening kunsttentoonstelling :”Saskia, meer dan Rembrandts muze”
13 oktober  11.30: opening tentoonstelling “Sporen van Saskia”
21 oktober  14.00: lezing Wim van Driel over Saskia’s vader
28 oktober  14.00: lezing Jan Faber over Saskia’s geboortehuis
11 november 14.00: filmmiddag in HCL over Rembrandt en Saskia
25 november 14.00: lezing Piet Bakker over Leeuwarder schilders in de 17e eeuw
16 december 14.00: discussiemiddag met diverse Rembrandtkenners

 

Verdere informatie: zie www.historischcentrumleeuwarden.nl

Ga terug naar alle activiteiten.